לעיתים קרובות, אנחנו נוטים להפריד בין הגוף לנפש, כאילו מדובר בשני עולמות נפרדים. אך למעשה, הגוף והנפש פועלים כיחידה אחת, ומשפיעים זה על זה באופן מתמשך ועמוק. כאשר אנו מקשיבים לגוף, אנחנו פותחים ערוץ נוסף להתחבר לרגשות ולצרכים שלנו – ובכך יכולים לשפר את הבריאות הנפשית שלנו באופן משמעותי.
הגוף שלנו הוא כמו רשת חכמה שמכילה בתוכה את כל החוויות, הרגשות והזיכרונות שלנו. מחקרים בתחום גוף-נפש מראים כי רגשות ותחושות שאנחנו חווים, במיוחד כשהם עמוסים או כואבים, מתבטאים גם ברמה הפיזית. כך, לדוגמה, תחושות של מתח וחרדה יכולות להתבטא בשרירים מתוחים, נשימה שטחית או כאבים בבטן. לעיתים קרובות, כאשר אנו מתעלמים מרגשות מסוימים או מנסים להדחיק אותם, הגוף שלנו עדיין "זוכר" אותם ומחזיק בהם. הקשבה לגוף עוזרת לנו להתחבר לרגשות האלו, לתת להם מקום, וכך לשחרר אותם בצורה בריאה.
היכולת להקשיב לגוף עוזרת לנו להבין מתי הגוף במצב מתח, ולהגיב לכך לפני שזה מתפתח למצב כרוני. לדוגמה, אנשים שמתרגלים מודעות גופנית, כמו מיינדפולנס או התמקדות, לומדים לזהות סימנים מוקדמים של מתח או חרדה, כמו תחושת לחץ בחזה או שינוי בדפוסי הנשימה. זיהוי מוקדם מאפשר לנקוט בצעדים מרגיעים, כמו נשימות עמוקות או תרגילים להרפיית שרירים. תרגול זה עוזר לגוף לחזור למצב מאוזן יותר ומפחית את השפעות הלחץ על המצב הנפשי.
הקשבה לגוף מסייעת לא רק לזיהוי תחושות אלא גם לעיבוד רגשות בצורה בריאה. פעמים רבות, כאשר רגשות קשים אינם מעובדים, הם נשמרים בגוף בצורת מתח או כאבים. כאשר אנו מקשיבים לגוף, אנו נותנים לרגשות ביטוי, מאפשרים לעצמנו לחוות אותם בלי שיפוט או הדחקה, ובכך מעבדים ומשחררים אותם. לדוגמה, התמקדות בתחושות כמו עצב או פחד יכולה לעזור לנו לזהות את המקור של הרגשות האלו, לחוות אותם במלואם ולהבין מה הם מבקשים מאיתנו.
קיימים כלים שונים שיכולים לעזור לנו להקשיב לגוף ולחזק את הבריאות הנפשית. ביניהם ניתן למצוא:
מיינדפולנס: תרגול של תשומת לב מודעת לגוף ברגע הנוכחי. מיינדפולנס עוזר להבחין בתחושות הפיזיות ובמצב הרגשי שלנו, ולפעול מתוך מודעות ולא מתוך תגובתיות.
התמקדות (Focusing): גישה שמתמקדת בתשומת לב לתחושות גופניות עמוקות, אותן תחושות שמרמזות על רגשות שאינם מעובדים. דרך התמקדות, אנחנו יכולים להרגיש בצורה ברורה יותר מה עובר עלינו וליצור חיבור רגשי עמוק.
תרגילי נשימה: כלים כמו נשימה עמוקה, נשימת סרעפתית או תרגול נשימות קצובות עוזרים לווסת את הגוף ולהרגיע את מערכת העצבים, ובכך תורמים לתחושת רוגע.
תרגול תנועה מודעת: שיטות כמו יוגה או טאי צ'י מחברות אותנו לתחושות הגוף, משחררות מתח, ומאפשרות ביטוי רגשי דרך תנועה.
בסופו של דבר, הקשבה לגוף היא כלי עוצמתי שמחבר אותנו לעצמנו ונותן מקום לכל אותם רגשות ותחושות שאולי התעלמנו מהם. ככל שאנחנו מתרגלים הקשבה לגוף, אנחנו הופכים רגישים יותר לרגשות ולצרכים שלנו, מבינים מתי אנחנו זקוקים להפסקה, ומרגישים את עצמנו בצורה שלמה ומדויקת יותר. השימוש בכלים להקשבה גופנית תורם לא רק להרפיה או לשחרור פיזי, אלא גם לתחושת בריאות נפשית ורווחה פנימית.