טיפול בטראומה בפרספקטיבה גוף-נפש

רקע אישה

בטיפול בטראומה, חשוב להכיר בכך שהגוף שלנו מגיב לאירועים טראומטיים בצורה עמוקה מאוד. כשאנחנו חווים טראומה, מערכת העצבים שלנו נכנסת למצב "הישרדותי" שבו הגוף מרגיש שהוא חייב להגן על עצמו. התחושות הגופניות האלה נשארות איתנו גם הרבה אחרי שהאירוע עבר, ומערכת העצבים שלנו יכולה להמשיך לפעול בעוצמה, כאילו הסכנה עדיין קיימת.

בגלל זה, חלק חשוב בטיפול הוא לא רק לדבר על מה שקרה, אלא גם לעבוד דרך הגוף והנפש יחד. כלים מעולמות הגוף-נפש עוזרים לנו לזהות איך מערכת העצבים מגיבה בטיפול, להרגיע אותה, וללמוד ליצור חיבור מחדש לתחושות של רוגע וביטחון.


טיפול המתייחס באופן הוליסטי לחווית האדם, ומעניק מקום לחלקי הגוף והנפש כאחד מתאימה במיוחד לטיפול בפוסט טראומה (PTSD) מכיוון שהיא פונה לא רק למחשבות ולרגשות, אלא גם לגוף שבו טראומה נשמרת. פוסט טראומה מתאפיינת לרוב בתגובות פיזיולוגיות, כמו מתח כרוני, עוררות יתר, ותחושות קיפאון בגוף, מה שהופך את העבודה עם הגוף לחלק קריטי בתהליך הריפוי. טיפול שמעניק מקום בצורה הוליסטית לשני החלקים הכלו, הגוף והנפש, מציעה כלים שמאפשרים לאדם לפגוש את החוויות הטראומטיות בצורה מבוקרת ואיטית, ולהתחבר מחדש לגוף בצורה שמקדמת ריפוי.

הנה כמה סיבות מרכזיות לכך שפסיכותרפיית גוף-נפש יעילה לטיפול בפוסט טראומה:

  1. זיהוי ואינטגרציה של זיכרונות טראומטיים בגוף: טראומה נוטה "להיתקע" בגוף דרך תגובות אוטומטיות כמו קיפאון או עוררות יתר. הטיפול מציע דרכים להתבונן ולהבין כיצד הגוף מגיב לטראומה,  נעבוד על זיהוי והבנה של תחושות גופניות שמתקשרות לחוויות הטראומטיות.
  2. עיבוד חוויות טראומטיות באופן לא מילולי: אחת הבעיות בטיפול בטראומה היא שהזיכרונות הקשים לא תמיד נגישים במילים. עבודה גופנית מאפשרת לעבד את החוויה ברמה אחרת, ולעיתים קרובות מסייעת לעקוף את הצורך בעיבוד מילולי ישיר.

  3. ויסות מערכת העצבים: אנשים הסובלים מפוסט טראומה חווים לעיתים קרובות מצבים של עוררות יתר (היפר-עוררות) או תחושת ניתוק (דיסוציאציה). גישות כמו מיינדפולנס והתמקדות (Focusing) מאפשרות למטופלים ללמוד כיצד להרגיע את מערכת העצבים שלהם ולהשיג שליטה טובה יותר על התגובות הפיזיולוגיות שלהם.

  4. חיבור מחדש לגוף: טראומה יכולה לגרום לאנשים להתרחק מהגוף שלהם, מתוך ניסיון להימנע מהכאב הרגשי הקשור לזיכרונות טראומטיים. בטיפול נבקש לחזור לתחושת נוכחות בגוף שלהם, באמצעות תרגולים כמו נשימה מודעת, תשומת לב גופנית ותנועה עדינה. עבודה עם הגוף מחזירה את התחושה של שליטה ובעלות על הגוף, ומחזקת את תחושת הנוכחות ברגע.

  5. חמלה עצמית וריפוי רגשי: הגישות של מיינדפולנס והתמקדות מאפשרות לפתח חמלה עצמית עמוקה. במקום לדחוף את הכאב, המטופל לומד לפגוש אותו בעדינות, לשים לב למה שהגוף מרגיש מבלי להיבהל, ובכך לסלול את הדרך לתהליכי ריפוי עמוקים.

שיתוף

מאמרים נוספים

מיינדפולנס

מיינדפולנס בטיפול

מיינדפולנס (קשיבות) הוא תרגול שמקורו במסורות בודהיסטיות, אך כיום הוא מיושם בהקשרים מודרניים רבים, כולל

מיינדפולנס

ליצור מרחב בטוח

ליצור מרחב בטוח בטיפול משמעותו להעניק למטופל תחושה של ביטחון רגשי ופיזי, שבה הוא מרגיש

מזמינה אותך לפנות אליי